Turkuskaba 2019
Turun kuntavuodenpinnakisa eli Turkuskaba 2019
Kisan idea ja säännöt lyhyesti
Turun kuntavuodenpinnakisassa 2019 lasketaan kisaajien Turun kunnan alueella vuoden aikana havaitsemia lintulajeja. Havaitut lajit eli pinnat tallennetaan pinnakisajärjestelmään osoitteessa www.tringa.fi/kisa (vaatii rekisteröitymisen).
Kokonaiskisan lisäksi kisassa on spontaani- ja ekosarjat – yksittäiset kisaajat voivat osallistua kaikkiin niistä.
Vaikka säännöt saattavat vaikuttaa pitkiltä, kisa itsessään on varsin yksinkertainen.
Tervetuloa mukaan!
1. KISA-AIKA, KISA-ALUE JA KISASARJAT
Kisa-aika alkaa 1.1.2019 klo 00.00 ja päättyy 31.12.2019 klo 23.59.59.
Kisa-alue on Turun kunta. Laji voidaan laskea kisapinnaksi, mikäli havainnoija on havaintohetkellä ollut Turun kunnanrajojen sisäpuolella (havainnon kohteena oleva lintu voi siis olla myös kunnan rajojen ulkopuolella, kunhan se havaitaan Turun kunnan puolelta).
Kokonaiskisan ohella kisaajat voivat osallistua spontaanipinnasarjaan ja/tai ekosarjaan (ks. kohdat 2.2 ja 2.3).
2. PINNOJEN LASKEMINEN
2.1 Lajien pinnakelpoisuus
Pinnan voi laskea jokaisesta itse havaitsemastaan (suora näkö- tai kuulohavainto) Suomessa luonnonvaraiseksi luokitellusta lintulajista. Tarhakarkulaisiksi tai todennäköisiksi sellaisiksi luokitelluista lajeista ei voi laskea pinnaa. Tarkempi listaus ja kategorialuokittelu löytyy osoitteesta https://www.birdlife.fi/lintutieto/suomessa-havaitut-lintulajit/ . Kategorioiden A, B ja C lajit voidaan laskea pinnoiksi, kategorioiden D ja E lajeja ei. Mikäli sattuisi käymään niin, että kohdalle osuu maalle uusi lintulaji, toimitaan sen pinnakelpoisuuden suhteen BirdLife Suomen rariteettikomitean havainnosta tekemän päätöksen mukaisesti.
Harvinaisuuksista, jotka kuuluvat joko TLY:n aluerariteettikomitean tai BirdLife Suomen rariteettikomitean tarkastettavien listalle, tulee tehdä asiaankuuluva havaintoilmoitus ko. komitealle (TLY:n ARK-lajit, ks. http://tly.yhdistysavain.fi/havainnot/aluerariteettikomitea/ ; RK-lajit, ks. https://www.birdlife.fi/havainnot/harvinaisuudet/rk/).
2.2 Spontaanit kisapinnat
Havaitsemansa lajin saa ilmoittaa spontaanipinnaksi, mikäli havaitsee sen ilman ennakkotietoa ko. lintuyksilöstä ko. havaintopaikalla. Spontaanien lajien lukumäärän ilmoittamiselle on pinnakisalomakkeessa (ks. kohta 3) varattu oma ruutunsa. Mikäli et halua osallistua spontaanisarjaan, jätä spontaanit kirjaamatta lomakkeelle.
Tunnetuilta monivuotisilta vakiopaikoilta – esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Ruissalon lehtopöllöt – saavat kaikki laskea spontaanin pinnan. Tällöinkin kuitenkin ns. täsmäbongaus on kiellettyä (ks. kohta 2.2.1 esimerkki E).
2.2.1 Spontaanit kisapinnat – esimerkkejä
Esimerkki A: Saat tiedon jollakin paikalla havaitusta muuttavasta lintuyksilöstä tai -parvesta. Alat etsimään lintua taivaanrannasta (tai jopa siirryt oletetusti linnun reitille osuvalle) paikalle ja havaitset ko. linnun. Et voi laskea havaintoa spontaaniksi, sillä olet ollut ennalta tietoinen linnun (todennäköisestä) saapumisesta havaintopaikkaasi.
Esimerkki B: Olet retkellä Ruissalossa ja havaitset Kasvitieteellisellä puutarhalla hiiripöllön. Huomaat kuitenkin myöhemmin Tiira-lintuhavaintopalvelusta, että Pekka Perätalvivaara on havainnut linnun jo edeltävänä päivänä. Voit kuitenkin laskea spontaanipinnan, sillä et ollut tietoinen linnusta ennen omaa havaintoasi. Esimerkki C: Olet Turun keskustassa menossa kohti Aurasiltaa. Sinua vastaan kävelee tuttu lintuharrastaja, joka kertoo juuri tulleensa Aurasillalta ja havainneensa joessa paikallisen marmorimurrin. Juokset sillalle ja havaitset linnun. Et voi laskea spontaania, sillä olet ollut ennalta tietoinen linnusta.
Esimerkki D: Olet bongannut kalliokiipijän kesäkuussa Åvikin pumppukopin seinältä kiipeilemästä, mutta heinäkuussa löydät itse saman lajin edustajan Yliopistonmäen Vesilinnan seinältä. Voit lisätä lajin spontaanipinnoihisi.
Esimerkki E: Retkeilet Ruissalossa ja olet huomannut Tiirasta ilmoituksen edellisenä iltana huudelleesta lehtopöllöstä Kuuvassa. Käyt ko. Paikalla kuuntelemassa lehtopöllökoiraan ulvontaa. Et voi laskea tästä spontaanipinnaa vaikka paikka onkin lajin monivuotinen vakiopaikka, koska sinulla on ollut ns. täsmätieto linnuista.
Koska spontaanien laskemiseen liittyy useita rajatapauksia, on jokaisen kisaajan viime kädessä vedettävä itse raja spontaanin ja ennalta tiedossa olleen havainnon välille. Siksi spontaanipinnojen laskemisessa on suotavaa noudattaa ns. "kirjoittamattomia herrasmiessääntöjä". Muistisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että spontaanin voi laskea, mikäli on löytänyt itse tai ollut mukana löytämässä lintuyksilöä ilman ennakkotietoa nimenomaisen yksilön paikallaolosta.
2.3 Ekopinnat
2.3.1 Ekosarjaan osallistuminen
Ekosarjaan osallistutaan kirjautumalla pinnajärjestelmään (ks. kohta 3) ja kirjoittamalla oman nimen perään suluissa sana EKO – siis esimerkiksi Matti Meikäläinen (EKO).
Ekosarjaan osallistuvat voivat osallistua myös liikkumismuotojen puolesta rajoittamattomampaan kokonaiskisaan. Tällöin kisaaja joutuu kuitenkin – valitettavasti – luomaan kisasivuille itselleen toisen käyttäjätilin, ja kirjaamaan kokonaispinnat toiselle ja ekopinnat toiselle tilille. (Jos tämän tuplakirjautumisen kanssa tulee ongelmia, otathan yhteyttä esim. Totti Toiskallioon).
2.3.2 Ekosarjassa sallitut liikkumistavat
Jotta lajin voi laskea ekopinnaksi, tulee matka kotipesästä (ks. kohta 2.3.3) havaintopaikalle ja takaisin olla tehty ilman moottoriajoneuvoja omin voimin. (Huomaa siis, että pinnat tule ikään kuin 'viedä kotipesään', jotta ne voi kirjata). Sallittuja kulkuvälineitä ovat kaikki moottorittomat, kisaajan omin voimin liikuttamat välineet. Esimerkiksi hevosella ratsastaminen tai koiravaljakolla ajaminen – vaikka hevonen ja koira ovatkin moottorittomia – ovat siis nekin kiellettyjen liikkumistapojen listalla ;)
Luonnollisesti myös osallistujan kotipesästä käsin havaitsemat lajit ovat kisakelpoisia.
Tähän sääntöön on muutamia poikkeuksia, jotka on lueteltu kohdassa 2.3.5.
2.3.3 Kotipesä
Jokainen kisaaja määrittelee itselleen kotipesän kirjautuessaan pinnajärjestelmään (ks. kohta 3). Ensisijaisesti kotipesäksi katsotaan kisaajan koti, mutta myös kesämökki tai vastaava hyväksytään.
Kotipesä pysyy samana koko vuoden ajan. Kuitenkin, jos osallistuja muuttaa kesken kisa-ajan uuteen kisa-alueen rajojen sisällä sijaitsevaan osoitteeseen, voi hän jatkaa kisapinnojen laskemista uudesta kotipesästä käsin (tällöin vanha kotipesä poistuu, mutta sieltä käsin kerätyt pinnat jäävät).
Myös kotipesän piha-alue (tontti) lasketaan kotipesään kuuluvaksi. Vaikka “tosieko” kulkee kerrostalossakin asuntoonsa rappuja pitkin, ei pinnoja napsita listoilta, vaikka käyttäisi hissiä kotipesän sisällä.
2.3.4 Ekosarjan poikkeustapaukset
Sähköpyörän käyttäminen on kisassa kielletty, paitsi jos sähköpyörän käyttötarve on lääkärin toimesta todettu.
Kaupunkilautta Förin ja vastaavien joen ylittämiseen tarkoitettujen lauttojen käyttö on sallittu.
2.3.5 Ekoretken keskeyttäminen ja jatkaminen
Ekopinnaretken voi keskeyttää menettämättä mahdollisesti havaitsemiaan pinnoja. Keskeyttämisen jälkeen on kuitenkin palattava samaan pisteeseen, jossa retken on keskeyttänyt, ja jatkettava siitä kisassa sallitulla tavalla liikkuen kotipesään asti. Tämä mahdollistaa havainnoinnin esimerkiksi työmatkalla seuraavasti:
Kävelet kotipesästä bussipysäkille, josta hyppäät bussiin. Palaat iltapäivällä samalle pysäkille, josta kävelet kotipesään. Saat laskea kotipesän ja linja-autopysäkin väliltä havaitsemasi lajit.
Retken keskeyttämissääntö ei kuitenkaan päde silloin, jos keskeyttämisen aikana vietetään aikaa kotipesässä. Näin siksi, ettei osallistuja voi esimerkiksi polkea pyörällä tammikuussa kotipesästään lintutornille ja jättää pyörää sinne, retkeillä koko vuoden ajan tornilla autolla käyden, ja polkea vasta 31.12. tornilta kotipesään. Retken keskeyttäminen esimerkiksi pyöränrenkaan paikkausvälineiden tms. noutamiseksi kotipesästä on kuitenkin sallittua.
3. OSALLISTUMINEN JA PINNOJEN ILMOITTAMINEN
Kisaan osallistutaan rekisteröitymällä pinnakisajärjestelmään osoitteessa www.tringa.fi/kisa ja ilmoittamalla havaitsemansa lajit ko. sivuston Turun vuodenpinnakisan omassa osiossa.
Kisasivulla voi myös vertailla pinnoja. On toivottavaa, että kisaan osallistuvat pitävät pinnalistojaan ajan tasalla päivittämällä niitä mahdollisuuksien mukaan vähintään kuukauden välein.
Pinnasovelluksella ei ole yhteistä rajapintaa Tiira-havaintojärjestelmän kanssa, joten havainnot eivät tallennu pinnajärjestelmästä Tiiraan. Kaikkia osallistujia kannustetaan ilmoittamaan havaintonsa Tiira-järjestelmään (= yhdistyksen havaintoarkisto).
4. MUUTA
Tämän kisan kisatoimikunnalla (Totti Toiskallio, Markus Tuomi) on oikeus ratkaista epäselvät tilanteet ja tarkentaa sääntöjä kisan aikana.