Atlastiedote 11.3.2025

Lintuatlaksen viimeinen pesimäkausi on alkanut varhaisten pesijöiden osalta. Esimerkiksi tiaiset, varpuset, tikat, käpylinnut, puukiipijä, hippiäinen ja viherpeippo ovat innolla äänessä. Ilmoita reviirilaulaja tai soidintava pesimävarmuusindeksillä 2, ja toisena päivänä samalta paikalta indeksillä 4! Atlakseen ei ilmoiteta lintulaudan lähellä laulavia lajeja, jotka siirtyvät pesimäreviireilleen myöhemmin (esim. keltasirkku, urpiainen, punatulkku).
Myyrätilanne on kohtalainen valtaosassa maata, ja esimerkiksi puputtavia helmipöllöjä on paikoin havaittu huomattavasti runsaammin kuin aiempina atlasvuosina. Nyt kannattaakin lähteä pöllöretkelle ja varmistaa huutelijat atlakseen. Havaintoja kaivataan erityisesti vuoden linnusta huuhkajasta: https://birdlife.fi/vuodenlintu


Atlas yhdessä tavoitteeseen
Vuoden tavoitteena on nostaa loput atlasruudut vähintään tyydyttäviksi. Vajaita ruutuja on vielä etelässäkin. Silmiinpistävää on, että tällaisilta ruuduilta puuttuu usein tavallisia lajeja, kuten harakka, varis, sepelkyyhky ja käpytikka. Näitä ei siis vielä ole ilmoitettu, vaikka todennäköisesti ne esiintyvät ruudulla. Ruudun tilanne kohenee helpoiten paikkaamalla yleisten lajien puutteet! Valitse vajaa ruutu ja retkeile kevät–kesällä: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid. Atlasruudun sivulta pääset puutelistaan. Tavallisia lajeja puuttuu myös jo tyydyttäviltä ruuduilta.
Tunnetko atlaspassiivin? Hän retkeilee, mutta ei tallenna havaintojaan atlakseen. Muistuta kavereitasi havaintojen ja pesimävarmuusindeksien ilmoittamisesta! Valjasta lähipiirisi kertomaan kotipihan tai mökin havainnoista. Kysy tietoja puutelajeista ja ilmoita ne tarvittaessa itse.


Lähde Lappiin
Lapissa tarvitaan muun Suomen lintuharrastajien apua. Etuna on, että Kemijärveltä pohjoiseen kaikkia atlasruutuja ei tarvitse selvittää tyydyttävästi. Lisäksi Lapissa vähempi riittää tyydyttävän selvitysasteen saavuttamiseen. Mitkä atlasruudut pohjoisessa tutkitaan? Tuoreessa kartassa selvitettävät eli priorisoidut ruudut ovat punaisella: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi. Sinisiä (jo tavoitteessa) ja värittömiä ruutuja ei tarvitse selvittää. Kartta päivittyy atlastilanteen mukaan. Priorisoidut ruudut ovat myös pdf-tiedostona ja uutena taulukkona sivulla: https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/.
Valitse priorisoiduista ruuduista ne, jotka voisit nostaa tyydyttäviksi. Ilmoita valintasi atlaskoordinaattoreille (lintuatlas@luomus.fi). Varaukset kirjataan sivulla olevaan taulukkoon. Näin vältytään päällekkäiseltä atlastyöltä ja varmistetaan, että Lappi tulee hoidettua.
Luomus ja BirdLife suunnittelevat taas kesäksi kahta viikon mittaista atlasretkeä Lappiin. Tästä on tulossa pian lisätietoa.


Hae kulkuluvat
Laske vakiolinja, jota ei ole atlaskaudella vielä laskettu. Näistä on vapaana 18 linjaa, jotka sijaitsevat tyydyttävää heikommilla atlasruuduilla. Lisätietoa: https://lintuatlas.fi/alueet/.
Tarvitset kulkuluvan vakiolinjalle tai atlasretkelle alueelle, joka on rajavyöhykettä, luonnonpuistoa, luonnonsuojelualueen rajoitusosaa tai maihinnousukieltoaluetta. Rajavyöhykelupa käsitellään nopeasti, mutta suojelualueiden liikkumislupa pitää hakea vähintään 2 kuukautta ennen retkeilyä. Huomaa, että Lapissa rajaruudut eivät välttämättä ole priorisoituja. Rajavyöhykeluvan ohjeet: https://lintuatlas.fi/alueet/. Suojelualueiden liikkumislupa: https://www.metsa.fi/maat-ja-vedet/luvat/tutkimus-ja-liikkumisluvat/. Retkikartalla näkyy, missä tarvitaan liikkumislupa: https://www.retkikartta.fi/. Karttatasoista valinta ”Suojelu- ja retkeilyalueet”, jolloin rajoitusalueet näkyvät punaisella vinoviivoituksella (ks. Ilomantsi Patvinsuo).


Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla: https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/ Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset, havainnoijat): https://tulokset.lintuatlas.fi/ Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/ tai  https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit: https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”: https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/